Jak se dělá whisky a jak ji správně pít

 

Whisky je jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů na světě. Je to pití pro opravdové znalce a milovníky života. Ale víte, jak se vyrábí a jak ji správně pít? Pokud ne, pak je tento článek právě pro vás. Dozvíte se vše, co potřebujete vědět o tomto vznešeném a chutném nápoji.

 

Jak se vyrábí whisky

 

Whisky se vyrábí z obilovin, které se namočí do vody a nechají klíčit. Tím se uvolní škrob, který se později přemění na cukr. Klíčící obiloviny se pak usuší kouřem z rašeliníku nebo jiného paliva. Tím se zastaví klíčení a dodá se whisky charakteristické aroma.

 

Usušené obiloviny se nazývají slad a rozemelou se na jemnou mouku. Tato mouka se smísí s horkou vodou a vznikne sladovina. Sladovina se přečerpá do kvasných nádob, kde se přidá kvasnice. Kvasnice přeměňují cukr na alkohol a vznikne mladé pivo.

 

Mladé pivo se pak destiluje ve speciálních kotlích, které mají různé tvary a velikosti. Destilace zvyšuje obsah alkoholu a koncentruje aroma. Whisky se obvykle destiluje dvakrát nebo třikrát, podle druhu whisky.

 

Destilovaná whisky se pak přečerpá do dubových sudů, kde zraje po dobu několika let. Během zrání whisky nabývá barvu, chuť a vůni od dřeva. Zraje také pod vlivem teploty, vlhkosti a vzduchu. Zrání je velmi důležitý proces, který ovlivňuje kvalitu a charakter whisky.

 

 

Existují různé druhy whisky podle zemí původu, obilovin nebo způsobu stárnutí. Například:

 

- Skotská whisky neboli scotch whisky se vyrábí pouze ve Skotsku a zraje nejméně 3 roky. Skotská whisky umožňuje klíčení ječmene před sušením kouřem z rašeliníku, což jí dodává silnější chuť.

- Irská whiskey (všimněte si odlišného pravopisu) naopak obvykle používá nesladový ječmen, který není vysušen kouřem z rašeliny. To jí dodává více neutrální chuť. Irská whiskey se obvykle destiluje třikrát, zatímco skotská whisky se obvykle destiluje dvakrát, díky čemuž je hladší k pití.

- Americká whiskey (například bourbon nebo rye) se vyrábí z kukuřice nebo žita a musí zrát v nových spálených dubových sudech. To jim dodává sladkou a kořenitou chuť.

... 

       AdobeStock_309992615 AdobeStock_312881178

 

 

Jak se pije whisky

 

Krok 1: Nalijte malé množství do čichače whisky nebo sklenice whisky Glencairn. Jsou to sklenice ve tvaru tulipánu, které zachycují a koncentrují aroma whisky. Krok 2: Krouživým pohybem točte whisky kolem sklenice tak, aby jemně pokrývala boky sklenice. Podívejte se na barvu whisky, jak se pohybuje. Barva vám napoví o stáří a typu sudu, ve kterém zrála. Čím je whisky tmavší, tím je pravděpodobně starší nebo zrála v sudech po sherry nebo portském. Krok 3: Přivoňte k whisky a vdechněte její vůni. Snažte se rozpoznat různé tóny, jako například dřevo, kouř, vanilka, ovoce nebo květiny. Každá whisky má svůj jedinečný profil vůně, který závisí na způsobu výroby a zrání. Krok 4: Popijte malé doušky a nechte whisky poválet po celých ústech. Cítíte její sílu, sladkost, hořkost a kyselost? Jaké jsou její hlavní chutě? Jak dlouho trvá dozvuk? Whisky má mnoho vrstev chuti, které se postupně odkrývají při pití. Krok 5: Pokud chcete, můžete přidat trochu vody do whisky. Voda pomáhá uvolnit některé aroma a chuťové látky, které jsou vázány na alkohol. Voda také snižuje ostrost a pálení alkoholu. Přidejte jen pár kapek a zkuste znovu ochutnat whisky. Pozorujte, jak se změnila její vůně a chuť.

 

To je základní způsob, jak si užít whisky čistou. Můžete také experimentovat s různými druhy whisky, sklenicemi a teplotami podávání. Někteří lidé mají rádi whisky s ledem nebo sodou, i když to není doporučováno pro kvalitní whisky. Někteří lidé také rádi párují whisky s jídlem nebo doutníkem, aby zvýraznili jejich vzájemné chutě.

 

Whisky se také používá jako složka mnoha koktejlů, jako například Old Fashioned, Manhattan nebo Whisky Sour. Tyto koktejly kombinují whisky s dalšími ingrediencemi, jako jsou cukr, hořká látka, citrusy nebo vermut. Tyto koktejly jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat whisky s různými příchutěmi.

 

 

Závěr

 

Teď už víte, jak se dělá whisky a jak ji správně pít. Zkuste si vybrat jeden z dárkových balíčků, které nabízíme zde na našich webových stránkách www.happylu.cz a překvapte svoje blízké . Ať už ji pijete sami nebo s přáteli, pamatujte si, že whisky je pitím pro opravdové znalce a milovníky života.

 

https://www.happylu.cz/darkova-krabicka-jack-daniel-s/

https://www.happylu.cz/darkovy-balicek-pro-whiskare-jameson/

https://www.happylu.cz/krabicka-pro-whiskare-jack-daniel-s-honey/

https://www.happylu.cz/darkova-krabicka-tullamore/

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.