Jägermeister: Tajemství tohoto bylinného likéru a tipy na skvělé koktejly

Jägermeister je jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších bylinných likérů na světě. Proto nesmí chybět ani v našich dárkových krabičkách pro muže a ženy. Jeho jedinečná chuť a aroma vychází z tajné receptury obsahující 56 bylin a koření. Jägermeister má bohatou historii sahající do roku 1934, kdy byl poprvé vyroben německými bratry Wilhelmem a Curtem Mastovými. Od té doby se stal symbolem nočního života, hudby a zábavy.

 

V tomto článku se dozvíte více o tom, jak se Jägermeister vyrábí, jak se pije, jaké jsou jeho účinky a jaké koktejly s ním můžete vyzkoušet. Na konci článku vám také prozradíme, kde si můžete koupit dárkovou krabičku Jägermeister od happylu.cz.

 

 

Historie Jägermeisteru: Od trávicího prostředku po ikonu nočního života

 

Jägermeister byl poprvé vyroben v roce 1934 v německém městě Wolfenbüttel bratry Wilhelmem a Curtem Mastovými. Jejich otec byl vinař a výrobce octa, který založil firmu Mast-Jägermeister SE v roce 1878. Wilhelm a Curt se rozhodli vytvořit nový likér z bylin a koření, který by sloužil jako trávicí prostředek a tonikum. Jméno Jägermeister znamená "mistr lovců" a je inspirováno svatým Hubertem, patronem lovců. Jägermeister má na své etiketě logo jelena s křížem mezi parohy, které připomíná legendu o svatém Hubertovi. Podle této legendy se Hubertus stal lovcem poté, co se mu zjevil jelen s křížem mezi parohy a varoval ho před jeho hříšným životem. Původně se prodával jako lékárnický produkt pro trávení a nachlazení. Byl také oblíbený mezi lovci a sportovci jako posilující nápoj. Během druhé světové války se stal populárním mezi německými vojáky jako prostředek proti chladu a strachu.

Po válce se Jägermeister začal prodávat jako alkoholický nápoj pro širokou veřejnost. V roce 1970 se stal prvním německým likérem, který se exportoval do Spojených států. V roce 1973 se společnost rozhodla sponzorovat německý fotbalový klub Eintracht Braunschweig, což byla první smlouva tohoto druhu v historii sportu. Logo Jägermeister se objevilo na dresu týmu a zvýšilo jeho povědomí.

V osmdesátých letech se Jägermeister stal populárním mezi mladými lidmi jako součást tzv. "Jäger train", což byla hra, kdy skupina lidí postupně pila shoty Jägermeister ze speciálních skleniček spojených řetězem. V devadesátých letech se Jägermeister stal ještě populárnějším díky koktejlu Jägerbomb, který kombinuje shot Jägermeister s energetickým nápojem.

Dnes je Jägermeister jedním z nejprodávanějších likérů na světě. Je prodáván ve více než 140 zemích a má více než 7 milionů fanoušků na sociálních sítích. Jägermeister stále podporuje hudbu a noční život prostřednictvím svých projektů jako #SAVETHENIGHT, Jäger Music nebo Jägermeister Stage.

 

 

Zajímavosti o Jägermeisteru: Co možná nevíte

 

Jako každý slavný likér má i Jägermeister své zajímavosti a tajemství. Zde je několik z nich:

 

- Receptura Jägermeister je střežena jako státní tajemství. Jen sedm lidí na světě zná přesné složení likéru.

- Byliny a koření použité pro výrobu Jägermeister jsou dováženy z celého světa. Mezi nimi jsou například anýz z Turecka, skořice ze Srí Lanky, zázvor z Indie nebo šafrán z Íránu.

- Každoročně se vyrobí více než 90 milionů lahví Jägermeister. To odpovídá asi 1,3 miliardy shotů.

- Každá lahev Jägermeister má na sobě číslo mezi 1 a 100. To označuje sérii produkce likéru.

- Každá lahev Jägermeister má také na sobě podpis zakladatele Wilhelma Masta. To je znakem kvality a tradice.

- V roce 2017 byl uveden na trh nový druh likéru nazvaný Jägermeister Manifest. Jedná se o prémiovou verzi klasického Jägermeister s vyšším obsahem alkoholu (38%) a intenzivnější chutí.

- V roce 2018 byl uveden na trh nový druh likéru nazvaný Jägermeister Scharf (Hot). Jedná se o pikantní verzi klasického Jägermeister s přídavkem chilli papriček.

- V roce 2019 byl uveden na trh nový druh likéru Jägermeister Cold Brew Coffee. Jedná se o kombinaci klasického Jägermeister s chladně vařenou kávou a kakaem

 

 

 

Jak správně pít Jägermaister: Tipy a triky

 

Jägermeister je likér, který se dá pít různými způsoby. Zde je několik tipů a triků, jak si ho co nejlépe vychutnat:

 

- Nejlépe se pije jako shot vychlazený na -18°C. To je optimální teplota pro jeho chuť a aroma. 

- Dá se také pít jako long drink s ledem a sodovkou nebo tonikem. To je osvěžující způsob, jak si ho vypít v horkém dni.

- Je skvělý do různých koktejlů. Mezi nejznámější patří Jägerbomb, který kombinuje shot Jagermeisteru s energetickým nápojem, Jägermeister Mule, který kombinuje Jagermeister s limetkovou šťávou a zázvorovým pivem, nebo Jägerita, která je variací na klasickou Margaritu s přídavkem Jägermeisteru.

- Jägermeister se také dá pít jako digestiv po jídle. To pomáhá trávení a zklidňuje žaludek. Můžete si ho dát s kávou nebo čokoládou pro lepší chuť.

 

 

Jaké jsou druhy Jägermaisteru: Přehled a porovnání

 

Jägermeister má několik druhů, které se liší svou chutí, aromatem a obsahem alkoholu. Zde je přehled a porovnání těch nejznámějších:

 

- Klasický Jägermeister: Jedná se o originální recepturu z roku 1934. Má tmavě hnědou barvu, sladko-gorzkou chuť a vůni po bylinách a kořeních. Obsahuje 35% alkoholu.

- Jägermeister Manifest: Jedná se o prémiovou verzi klasického Jagermaisteru. Má světlejší barvu, intenzivnější chuť a vůni po bylinách a kořeních. Obsahuje 38% alkoholu.

- Jägermeister Scharf (Hot): Jedná se o pikantní verzi klasického Jagermaisteru. Má červenou barvu, ostrou chuť a vůni po chilli papričkách. Obsahuje 33% alkoholu.

- Jägermeister Cold Brew Coffee: Jedná se o kombinaci klasického Jagermaisteru s chladně vařenou kávou a kakaem. Má tmavě hnědou barvu, sladkou chuť a vůni po kávě a čokoládě. Obsahuje 33% alkoholu.

 

 

Chladit či nechladit: Co je lepší pro Jägermeister?

 

Jedna z nejčastějších otázek ohledně pití Jägermeister je, zda ho chladit či nechladit. Odpověď je jednoduchá: chladit.

 

Jägermeister je likér, který byl navržen tak, aby se pil vychlazený na -18°C. To je teplota, při které se nejlépe rozvíjí jeho chuť a aroma. Pokud ho pijete při pokojové teplotě nebo vyšší, může být příliš silný, hořký nebo nepříjemný. Chlazení také pomáhá snížit účinky alkoholu na tělo. Pokud pijete vychlazený likér, bude se vstřebávat pomaleji do krve a budete mít menší riziko opilosti nebo kocoviny.

 

Pokud nemáte možnost chladit Jägermeister doma nebo v baru, můžete použít několik triků, jak ho rychle ochladit:

 

- Dejte si do skleničky ledové kostky a nalijte si na ně Jägermeister. To ochladí likér během několika sekund.

- Dejte si do skleničky trochu soli a nalijte si na ni Jägermeister. Sůl sníží bod tuhnutí likéru a ochladí ho.

 

 

 

 

V tomto článku jsme vám představili historii, výrobu, druhy a způsoby pití Jägermeister. Také jsme vám prozradili několik zajímavostí a tipů o tomto likéru. A na závěr jsme vám nabídli skvělou možnost, jak si koupit dárkovou krabičku Jägermeister na našem webu happylu.cz.

 

Doufáme, že se vám tento článek líbil a že jste se něco nového dozvěděli o Jägermeister. Pokud ano, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a podpořit nás lajkem nebo komentářem. A pokud máte nějaké dotazy nebo názory na Jägermeister, neváhejte nám napsat.

 

Happylu.cz :) 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.